Instabank – forbrukslån og refinansiering

Instabank er en forholdsvis ny bank som har et klart mål for øye: å forenkle banktjenestene ved å tilby produkter som er lette å forholde seg til. CEO Robert Berg skriver på Instabanks nettside at banken ”har klare ambisjoner om å endre måten vi som forbrukere bruker banktjenester – og for å lykkes med dette skal vi ikke tenke som en typisk bank”. Planen har altså vært å gå litt utenfor de A4-rammene som har preget banksektoren i årevis og tilby et friskt pust gjennom en spennende produktportefølje.

Men hva er det egentlig Instabank kan tilby som ingen andre norske banker kan?

Sparing, forbrukslån og refinansiering

Ved første øyekast er det ikke noe spesielt unikt over det Instabank kan tilby. Hovedproduktet er et forholdsvis godt forbrukslån der kunden har mulighet til å søke om alt fra 5000 til 500,000 kroner. Bankens nettside legger spesielt vekt på at dette er et ”fleksibelt personlån” i og med at låntaker ”kan bruke pengene på hva man vil uten at det er bevilget til et spesifikt formål”. Med andre ord nøyaktig likt alle andre bankers vilkår for et forbrukslån.

Refinansieringsløsningen ser ut til å være god, men ikke unik. Dette lånet har (av naturlige grunner) samme betingelser som et vanlig forbrukslån og Instabank er ikke villige til å refinansiere mer enn en halv million kroner. En slik finansieringsløsning betyr egentlig bare at Instabank tar ansvar for å gå inn som en fersk kreditor for alle smålånene du har opparbeidet deg og sletter nåværende gjeld – mot at du opptar et forbrukslån i deres bank. De tilbyr også fleksible nedbetalingsplaner slik at du kan nesten være sikret å få en løsning som passer din inntekt og livssituasjon.

Er det noen grunn til å ikke bruke Instabank?

Det er alltid en risiko med å bruke små banker kontra det å bruke større banker – spesielt hvis du har tenkt til å la sparepengene dine finne et nytt sted å vokse. I og med at det, til tross for hva Instabank selv mener, finnes noe spesielt særpreg ved banken som kommer forbrukerne til gode vil det nok heller ikke være noen klar fordel å sette pengene inn på deres høyrentekonto. Før Instabank satser ordentlig på å utvide totalbanktjenestene sine (forsikring, brukskonto, boliglån, etc.), så er det egentlig ingen grunn til å bruke deres høyrentekonto.

Forbrukslånet og refinansieringsmulighetene ser riktignok lovende ut. Det er få banker i Norge som er villig til å tilby en så fleksibel kredittramme (5000,- til 500,000,-) og rentenivået virker å være forholdsvis fornuftig. Nettsiden er enkel og grei, noe som gjør at det går veldig kjapt å søke forbrukslån hos Instabank. Banken er også, sammen med et par andre norske banker, markedsledende i form av å tilby totalt 15 års nedbetalingstid.

Konklusjon

Instabank er en forbrukerbank med mulighet for sparing og lån – så enkelt er det. Forbrukslånet er markedsledende både med tanke på kredittramme og nedbetalingstid, og refinansieringsløsningen er fleksibel for deg som vet at du noen gang er sliter litt med å betale regningene dine.

Det kan godt hende at banken utvikler seg ved en senere anledning til å tilby et større antall produkter som kan være gunstige nok til at man ønsker å flytte over deler eller alt av sine banktjenester til Instabank. En fulldigital løsning gir naturligvis billigere driftskostnader, noe som kommer til slutt kommer kundene til gode gjennom lavere gebyrer og renter.