Kredittkort – forskjellige typer og betegnelser

Forvirret av alle betegnelsene som brukes om kredittkort? Her er en gjennomgang av de vanligste du kan komme borti. Sett deg inn i navnene som brukes når kredittselskapene markedsfører kortene sine. Det gjør det enklere å velge kortet som passer til ditt behov.

Kredittkort – det grunnleggende

Forskjellen på et kredittkort og et debetkort (bankkort) er hvem som eier pengene. Når du betaler med kredittkortet, låner du av selskapet du fikk kortet fra, og betaler tilbake senere. Når du betaler noe med et debetkort, tas pengene direkte fra din egen konto.

Alle betegnelsene nedenfor er varianter av kredittkortet. Forskjellene mellom de har med fordelene å gjøre, og til dels bruksområdet.

Fordelskort

Vi kaller det et fordelskort når kortselskapet har et eget fordelsprogram for korteierne. Siden nesten alle kredittkort i Norge har et minimum av fordeler, finnes det nesten ingen kort som ikke passer til betegnelsen.

De typiske fordelene er faste rabatter på drivstoff, i nettbutikker, hos reiseselskap, på restauranter, på forsikring, og lignende. De fleste fordelskort har også et cashback-program inkludert.

Litt forenklet kan vi si at de beste fordelskortene er de som gir flest fordeler, innenfor flest mulig kategorier.

Eksempel:

 • 365 MasterCard
 • yA Bank Kredittkort

Cashback-kort

Cashback er, som navnet indikerer, en ordning der du får penger tilbake når du betaler med kortet. Noen kort gir cashback på alle kjøp, mens andre gjør det kun hos spesifikke salgssteder. Alle kredittkort med cashback har en øvre grense for hvor mye du kan få tilbake. Ofte ligger grensene på omtrent 2 000 kroner per år, og 200 kroner per måned. 

Du maksimerer prisreduksjonen på det du kjøper når du får både faste rabatter og cashback.

Eksempel:

 • Santander RED
 • Re:member MasterCard

Reisekort

Et fordelskort der fordelene fokuserer på reiserelaterte produkter og tjenester, kalles ofte reisekort. Det standard elementet som alltid er med er gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring. For at forsikringen skal gjelde må du betale minimum 50% av reisekostnadene med kortet (halve flybilletten holder).

Andre fordeler er som regel rabatter på hotell, leiebil og opplevelser i utland. En ny trend er at reisekortene ofte har egenandelforsikring på leiebil inkludert. Kredittkortene som betegnelsen kanskje passer best er de som også gir bonus på flybilletter.

Eksempel:

 • Bank Norwegian VISA
 • SAS AmEx Classic

Gebyrfritt kredittkort

Det er fortrinnsvis tre gebyrer å snakke om når det gjelder kredittkort. Disse er årsavgift, fakturagebyr og gebyr for uttak av kontanter. Fordi nesten ingen kort har årsavgift, og de fleste kredittselskap lar deg slippe fakturagebyr (når du mottar faktura elektronisk), er også nesten alle kort gebyrfrie. Unntaket er gebyret for kontantuttak.

Når kredittselskapene markedsfører kortet sitt som gebyrfritt, betyr det i praksis at det er dette siste gebyret du slipper. Utover dette er det normalt ikke noe spesielt med denne typen kort.

Eksempel:

 • Gebyrfri VISA

Drivstoffkort og bensinkort

Kredittkortene som gir faste rabatter på drivstoff, kalles gjerne enten drivstoffkort eller bensinkort. Rabattene er faste, og gjerne låst til en bestemt bensinkjede. Se her for en oversikt over bensinkort: https://www.kredittkortinfo.no/bensinkort/

Flere av kredittkortene med størst fordelsprogram, gir også rabatt på drivstoff. Slik sett kan for eksempel 365 MasterCard betegnes som både fordelskort og drivstoffkort (og cashback-kort, fordi 365 MasterCard inkluderer dette også).

Eksempel:

 • Shell MasterCard
 • Circle K MasterCard

Tankingskort

Et tankingskort skiller seg fra samtlige av de nevnte betegnelsene. Dette er kort som kun kan brukes til å kjøpe drivstoff på kreditt, eller varer som selges på bensinstasjoner som tilhører kjeden som utsteder kortet. Som regel er det rabatter tilknyttet.

De fleste som har slike kort er firma som bruker kjøretøy i stor grad, slik som taxiselskap, transportselskap, båteiere, og lignende.  

Eksempel:

 • euroShell Card
 • Bunker Oil Card

Kilder: Kredittkortinfo.no